گروه جغرافیا (تنکابن)

جغرافیا علمی برای بهتر زیستن

گروه جغرافیا (تنکابن)

جغرافیا علمی برای بهتر زیستن

شدید ترین زمین لرزه در ژاپن/وقوع زلزله و سونامی در ژاپن+عکس

 

رویداد شدیدترین زلزله و سونامی در ژاپن !



بنابر اعلام منابع آگاه دیروز جمعه 11 مارس 2011 زلزله ای شدید در مقیاس 8.9 ریشتر سواحل شرق ژاپن را لرزاند. این زمین لرزه که به مدت دو دقیقه ادامه داشت موجبات ویرانی بسیاری از تاسیسات زیربنایی و آتش سوزی در مناطق مختلف را ایجاد کرده است. براساس گزارش سازمان حوادث غیرمترقبه ژاپن، سونامی ناشی از زلزله نیز با امواج بلند سواحل شرقی این کشور را در هم کوبید و باعث تخریب صدها واحد مسکونی شد.

در گزارش این سازمان که در خبرگزاری آسوشیتدپرس هم منتشر شد،‌ آمده است که زمین لرزه 8.9 ریشتری امروز، 19 پس لرزه داشت که بزرگترین آن‌ها شش ریشتر قدرت داشته است. علاوه براین، این پس لرزه‌ها تا شعاع دو هزار و 100 کیلومتری سواحل شرقی ژاپن را دربرگرفت و باعث قطعی گسترده برق و وقوع حریق در کارخانه تولید مواد شیمیایی در "ایچیکاوا" در نزدیکی توکیو پایتخت ژاپن شد.

همچنین مقامات ژاپن فعالیت تمامی نیروگاههای هسته ای در این کشور را به علت نگرانی از انتشار تشعشعات رادیو اکتیو متوقف کرده اند. این در حالی است که آتش سوزی در نیروگاه هسته ای اوناگاوا در شمال شرقی ژاپن احتمال وقوع نشت مواد هسته ای را ایجاد کرده است.

از سوی دیگر، امواج سونامی پس از درنوردیدن ژاپن به سوی سواحل روسیه، تایوان، فیلیپین، اندونزی، هاوایی و سواحل غربی آمریکا حرکت کرده است. اما به نظر می رسد با توجه به کاهش شدت آن تلفات چندانی در پی نداشته باشد. خاطر نشان می شود کشورهای ژاپن، اندونزی و تایوان همگی در کرانه های اقیانوس آرام قرار دارند که مرکز زمین لرزه و شکل گیری امواج سونامی بوده است. رسانه های ژاپنی نوشته اند که این کشور روی خط آتش (زلزله) قرار دارد و ۹۰ درصد از زمین لرزه های جهان در این کشور بوقوع می پیوندد.

این زلزله که به عنوان بزرگترین و شدیدترین زلزله در 140 سال اخیر ژاپن نام برده شده علاوه بر اینکه تاکنون حداقل 700 کشته بر جا گذاشته، وضعیتی بحرانی را برای این کشور ایجاد کرده است. تمامی فعالیتهای طبیعی در شهرهای مختلف این کشور را فلج کرده است و هر لحظه شمار قربانیان و مفقودان زلزله ژاپن در حال افزایش است.

برخی رسانه ها و منابع خبری مختلف به نقل از منابع پلیس، از کشف دستجمعی اجساد خبر می دهند. همچنین ادامه نامشخص بودن وضعیت مفقودان، سبب شده تا نیروهای امدادی به دامنه فعالیت خود بیافزایند. گستردگی میزان ویرانی ها، آبگرفتگی و انباشت بقایای ساختمان ها به ارتفاع چندین متر در کنار بناهای تخریب شده اماکن شهری و مناطق مسکونی، سبب نگرانی بیشتر مسئولان از احتمال افزایش قربانیان و مفقودان شده است. هر چند این آمار تاکنون حدود 700 نفر گزارش شده ولی احتمال می رود با توجه به گستردگی تخریب ها و ویرانی های ناشی از موج هایی به ارتفاع بیش از 10 متر، در ساعات آینده بر شمار کشته شدگان و ناپدیدشدگان افزوده شود.

 

 
گروه اینترنتی پرشین استار | www.Persian-Star.org

 

 گروه اینترنتی پرشیـن استـار | www.Persian-Star.net

ادامه مطلب ...

اطلاعات اقلیمی

آب وهوای درختی :

رابطه که بین رشد سالانه درختان وآب وهوا وجود دارد موضوع اصلی در مطا لعات آب وهوا شناسی است. در این مطالعه از وقایع اقلیمی رابطه نزدیکی با حلقه های درختان دارد.

عکسل العملهای هرنوع از درختان به شرایط اقلیمی  ونوع خاک هر منطقه فرق می کند،عوامل اقلیمی نانند رطوبت ودما رامی توان گفت.

وبااستفاده روشهای تحلیلی وآنالیزهای ریاضی از حلقه های درختان می توان به تغییرات دما وبارش در مناطق مختلف پی برد.

ادامه مطلب ...

مه و انواع آن/مطالبی به اختصار در مورد مه

عکس زیبا از مسیح اسمایل نژاد دانشجو کارشناسی جغرافیا 

 

 مه  وانواع آن :

برای تعریف مه نمی توان تعریف دقیق وروشنی را بیان کرد،چون در اکثر منابع تعریفی که شده است باتعریف ابر شباهتهای زیادی وجود دارد . اماباید به این نکته توجه کرد که مه در نزدیک سطح زمین به وجود می آید یعنی در طبقه پایین جو، درصورتی که ابر از مشخصه های ارتفاعات بالای جو می باشد.

بحرحال تعریفی از مه رامی توان اینگونه بیان کرد که :مه حاصل تراکم وسرد شدن هوای مرطب وگرم است که به نقطه شبنم رسیده وذرات بخار آب موجود درآن  به صورت متراکم درآمده وبه صورت ابری که به آن مه می گویند.یعنی اینکه هوای مرطب وگرم دریا باعبور سریع از روی خشکیهای سرد دمای آن به سرعت کم می شود و به نقطه شبنم می رسد ومتراکم شده مه ایجاد می شود.نکته که باید دقت کرد اینکه اگر دمای هوا پس از تشکیل مه زیاد شود مه ازهم پاشیده می شود.وضخامت مه هم به میزان رطوبت ،دما ،باد وغیره بستگی دارد.

بنابراین مکانیزم تشکیل مه وابر شبیه هم می باشد.درحقیقت مه ها ابرهای استراتوسی هستند. که درطبقه های پایین جو ونزدیک سطح زمین به وجود می آیند. ابرها هنگامی تشکیل می شوند که هوا با صعود وانبساط خود به طور بی دررو خنک شود؛اما مه از طریق سرد شدن هوادر اثر تماس ویا اشباح هوا از قطرات آب تشکیل میشود.




ادامه مطلب ...

استفاده از انرژی باد

نیروی باد (فن آوری استفاده از باد برای ایجاد برق) جزء منابع جدید تولید برق است که امروزه سریعترین رشد را در سطح جهانی بخود اختصاص داده است. نیروی باد توسط توربینهای عظیم سه پره‌ای تولید می‌شود که در بالای برجهای بلند نصب می‌شوند و کار کردشان مانند پنکه معکوس است. بجای استفاده از انرژی برق برای تولید باد و خنکی ، توربینها از باد استفاده می‌کنند که نیروی برق تولید کنند. باد پره‌ها را می‌گرداند و پره‌ها از طریق شافت یا میله گردان انتقال دهنده حرکت و یک سری چرخ دنده ژنراتور الکتریکی را به حرکت وا می‌دارد.توربینهای بزرگ برای دستگاهها و ماشین آلات از 750 کیلو وات تا 1.5 مگا وات برق تولید می‌کنند (یک کیلو وات معدل 1000 وات و یک مگا وات معادل یک میلیون وات است). برای منازل ، ایستگاههای مخابراتی و پمپ آب توربینهای کوچک با توان حداکثر 100 کیلو وات کفایت می‌کند؛ بویژه در نقاط دور افتاده که هیچ منبع انرژی دیگری برای ارائه خدمات وجود ندارد. در کارخانجات باد یا اصطلاحا در مزارع باد ، گروههایی از توربین های بادی بهم متصل شده تشکیل یک شبکه را میدهند و برق تولید میکنند. برق تولیدی از طریق دستگاه انتقال نیرو و شبکه خطوط توزیع به دست مصرف کننده می رسد.

باد و آب چگونه می‌توان از باد و آب بطور همزمان و با همکاری یکدیگر بهره برداری کرد تا منبعی مستمر و ثابت از برق بادی و آب شیرین بدست آورد؟ یکی از مشکلات روزافزون جهانی مسئله کمبود آب شیرین در آینده‌ای نزدیک است. طبق آمار سازمان ملل ، جمعیت در حال افزایش دنیا تا سال 2025 روزانه به میلیاردها متر مکعب آب شیرین اضافی در روز نیاز خواهد داشت. در حالیکه ظرفیت جاری جهانی آب شیرین کنی رقمی در حدود 28 میلیون متر مکعب در روز برآورد می‌شود.یک راه حل اساسی برای مبارزه با کمبود آب در آینده، شیرین کردن و نمک گیری آب شور اقیانوسها در مقیاس وسیع میباشد، لکن نمک گیری و آب شیرین کنی پروسه‌ای بسیار پر خرج و فن آوری انرژی بر در اغلب نقاط گیتی است. در میان کلیه فن آوریهای جاری آب شیرین کنی ، سیستم اوسموسیس معکوس بالاترین کارآیی انرژی برق را دارد و میان 3 تا 8 کیلووات ساعت برق به ازای هر متر مکعب آب راندمان آن است.اوسموسیس معکوس متدی است که آب شیرین و خالص را از طریق تزریق یا فشار آب نمکی از داخل یک غشا یا پرده نیمه ضد آب (که اجازه می‌دهد گروهی از سلولها و نه همه آنها ، از آن بگذرند) که اجازه گذشت نمک را نمی‌دهد، می‌گذرانند. با وجود راندمان بالای سیستم اوسمس معکوس ، 40 در صد قیمت آب شیرین به مصرف انرژی مورد نیاز می‌رسد. از نقطه نظر قیمت و محیط زیست ، منابع انرژی جایگزین ارزان و تمیز برای راه حلهای آب شیرین کنی مقرون به صرفه مورد نیاز می‌باشد.انرژی باد بهر حال یکی از ارزانترین منابع انرژی قابل تجدید است که دارای آینده‌ای امیدوار کننده نیز می‌باشد. معهذا چون طبیعتی متغیر و قانون ناپزیر دارد و به هیچ فرمول و دستورالعملی پایبندی نشان نمی‌دهد، محققین می‌باید هنوز عواقب و عوارضی که بر سیستمهای آب شیرین کنی از خود نشان می‌دهد و عملکردش بر کل سیستم را ارزیابی دقیق کنند.در 2004 پروژه باد یک طرح مطالعاتی در مورد سیستم ترکیبی انرژی باد و سیستم آب شیرین کنی را مورد توجه قرار داد که پروژه مزبور هنوز هم در کنکاش و جستجوی اثرات باد و آب شیرین کنی بطور توأما می‌باشد؛ و به این منظور مسائل فنی ، بررسی امکانات عملی و مناسب و قابل قیاس با ایده‌های جایگزین و ارزیابی عملی و دوام پذیر اقتصادی هر کدام از عمده امور مورد توجه پروژه می‌باشد. برای اطمینان از عرضه دائمی و بی وقفه برق به شبکه خدمات شهری ، پروژه باد مشغول مطالعه در مزایای بالقوه ادغام انرژیهای باد و آب بصورت همزمان است (که انرژی حرکتی یا سقوط آب را در مهار می‌آورد.

باد

باد به دلیل حرکت هوا از مناطق پر فشار به مناطق کم فشار ایجاد می‌شود. اختلاف فشار ، روی سرعت باد تأثیر می‌گذارد. در صورتی که اختلاف کم باشد، باد خفیف است، اما در صورتی که اختلاف زیاد باشد، باد شدید است .

 انواع بادها

نیروهای صفرتا 2: سرعت باد تا 11 کیلومتر (صفر تا 7 مایل) در ساعت ؛ هوا آرام یا دارای حرکت آهسته بوده و همراه با غبار و حرکت آهسته برگها می‌باشد

نیروهای 3تا4: سرعت باد از 12 کیلومتر (8 مایل) در ساعت تا 29 کیلومتر (18 مایل) در ساعت می‌باشد. نسیم یا باد متوسط وجود دارد که پرچمها را به هم می‌زند، کاغذها را به هوا بلند می‌کند و به اطراف می‌برد و برگها و شاخه‌های کوچک درختان را حرکت می‌دهد

نیروهای 5 تا6: سرعت باد از 30 کیلومتر (19 مایل) در ساعت تا 50 کیلومتر (31 مایل) در ساعت است. باد نیمه قوی یا قوی وجود دارد و درختان کوچک و شاخه‌های بزرگ به حرکت در می‌آیند و اشیاء سبک در سطح زمین به اطراف پرتاب می‌شوند

نیروهای7 تا 9: سرعت باد از 51 کیلومتر (39 مایل) تا 87 کیلومتر (54 مایل) در ساعت است. تند باد یا طوفان شدید وجود دارد. تمام درختان تکان می‌خورند، شاخه‌ها می‌شکنند و دودکشها و سقفهای خانه‌ها از جا کنده می‌شوند

نیروهای 10 تا12: سرعت باد از 88 کیلومتر (55 مایل) در ساعت تا بیش از 118 کیلومتر (74 مایل) در ساعت می‌باشد. طوفان یا طوفان شدید  وجود دارد. درختها از ریشه کنده می‌شوند و خرابیهای گسترده ایجاد می‌شود.